Független
Iparművészeti
Kortárs
Szalon

somos_anna_ceramicist_works-1

Somos Anna

A kerámia egy olyan műfaj, ami magába foglal mindent, ami számomra igazán fontos, és ami rohanó, digitális világunkban szép lassan eltűnni látszik.
Tárgyaim egyfajta kapszulaként őrzik ezeket az időtlen értékeket: egyediség, személyesség, türelem és lelassulás.
Sőt, nemcsak őrzik, de funkcionális tárgyak révén közvetítik és továbbadják ezeket, miközben emlékeztetik használójukat arra, hogy lassuljanak le, adjanak időt maguknak a részletek kiélvezésére, az egyediség megtalálására.

A készítés számomra egy intuitív folyamat, ahol az általam megálmodott forma és funkció határozza meg a technikát és az anyaghasználatot. Ennek köszönhetően többféle technikával dolgozom: korongozom, kézzel építek vagy öntök.
A letisztult, időtálló formák állnak a legközelebb hozzám, a pasztell színek, illetve a fényes és matt felületek kombinálása.
Mindig lenyűgöz, ahogy a kezem alatt egy adag sár magát alakítja, mégis, az egyedi végeredmények között erős esztétikai kapcsolat van, hiszen mind tőlem indul. Ugyanakkor mikor végső formájukat megkapják, saját életre kelnek, és végül a tulajdonosuk tölti meg őket tartalommal. Így válnak személyessé és utánozhatatlanná, szinte élővé ezek a tárgyak.

A legtöbb tárgyamból egy-egy darab készül, de a fenntarthatóság jegyében jelenleg szériában készítek elviteles kávés porcelán poharakat, hogy akkor is élvezhessük utazás közben a kávénkat, ha nem szeretnék eldobható csomagolással szennyezni a környezetet.